Stress rammer altså også mænd

13 Maj, 2014
Den 10. maj 2014 af Britt Kjær Overgaard
 
Der er forskel på at have travlt og at være stresset. Vi er rigtig slemme til at bruge ordet i flæng ”Åh, hvor er jeg stresset!” Men nej, du er ikke stresset, hvis bare du har lidt travlt. At have travlt kan nemlig være en fordel i mindre doser, fordi det giver dig et drive, men får du FOR travlt, bliver det til usund stress. Så er den vist sat på plads!forskel på at have travlt og at være stresset. Vi er rigtig slemme til at bruge ordet i flæng ”Åh hvor er jeg stresset!” Men du er ikke stresset, hvis bare du har lidt travlt. At have travlt kan nemlig være en fordel i mindre doser - og inden det bliver til stress. Så er den vist sat på plads.

Stress er en overlevelsesmekanisme, vi alle har, og det er forskelligt fra person til person. Din krop kan godt overleve at være i alarmberedskab af og til men ikke uafbrudt. Og stress er faktisk ikke kun en sygdom for kvinder. Rigtig mange mænd bliver også ramt af stress. Det sørgelige ved det hele er, at mænd ofte rammes hårdere end kvinder, fordi de ikke melder klart ud, før det er for sent. I værste tilfælde kan et sammenbrud blive det endelige resultat.

Statistikkerne viser ikke det sande billede
Statistikkerne taler deres tydelige sprog men er alligevel ikke helt sande. Ca. 15% af kvinder i Danmark er alvorligt stressramte, mens det kun gælder for 9% af mændene. For disse fortæller nemlig ikke om alle de mænd, som IKKE er gået i behandling, før de er går ned med flaget. 


Det kan have store personlige men også økonomiske konsekvenser
Vi behøver vel ikke at sige det, men jeg gør det alligevel. Kvinder er mere bevidste om deres følelser og psykologien. Mange mænd duer bare ikke til det og har også tendens til at skjule, hvor skidt det egentlig står til. Hukommelsen begynder at svigte, overskuddet daler og et resultat kan være en dyb depression eller ligefrem fysiske smerter på kroppen. Og hvem går det ud over i det lange løb? Virksomheden eller vedkommende? 

Vi ser det tit. Sådan på afstand. Og tænker, hold da op han/hun burde da godt nok passe lidt bedre på sig selv. Og vi bliver kede af det, når sygemeldingen kommer. Men vi greb ikke ind. Måske det er vejen frem. At gribe ind. At række ud og tilbyde hjælp. Oftest er det sværeste at indrømme det over for sig og sige ”Jeg er stresset, og jeg kan ikke klare mere. Jeg har brug for hjælp”.

Den bedste kollega er den, der har øje for både virksomheden og for sine kollegaer.